Wintergatan - Marble Machine.

14 månaders hårt arbete har gett ett resultat som av flera anses vara obeskrivbart, därför tänkte jag försöka sätta mina ord på Wintergatan/Martin Molins första video med den färdiga Musical Marble Machine - 2000 marbles, 3000 parts.
 
Först vill jag hänvisa er som inte har någon aning om Wintergatan och detta musikaliska bygge till http://www.wintergatan.net/#/m.m.machine för att kunna se de åtta prologerna som Martin gjort under tiden som han byggt sin enorma spelmaskin. Antagligen kommer du vilja se dem, efter det här...
 
 
 
 
 
Jag har tidigare skrivit inlägg om Wintergatan på min blogg där jag prisade dem - helt enligt vad jag tycker, känner och upplever. Där och då visste jag ingenting om att Martin hade ett ess i rockärmen, trots framgång och att jag redan var fångad.
 
På hemsidan och via youtube har vi fått följa med i åtta prologer, uppdateringarna har kommit i en mer eller mindre jämn ström och mina förväntningar har blivit allt högre ju längre tiden gått. Det har varit tyst från bandet, inga spelningar och stort fokus på ett jätte- och hjärteprojekt som resulterat i en programmeringsbar musikmaskin i storlek XL.
 
Jag har väntat och väntat, fullt övertygad om att det här skulle vara någonting i särklass. Jag blir kallsvettig när jag tänker på hur mycket som krävs för detta enorma DIY-projekt - en idé, en teckning, kreativitet, musikalitet, material och händighet.
 
Det är inte det första musikaliska instrument Martin gör. Modulinen och speldosan har varit Wintergatans speciella hemgjorda och fantastiska saker. Jag förväntade mig inget annat än någonting fantastiskt och har väntat, väl medveten om att det inte är gjort i en handvändning och jag kan bara föreställa mig hur många problem som behövts lösas under byggets gång. Ändå så modigt så har vi fans blivit uppdaterade om läget, fått se processen och när det annonserades att den var färdig och att en video med en låt skulle komma ut den 29:e februari 2016 så blev jag plötsligt otålig.
 
Tyvärr blev det ett antiklimax i att jag under måndagen den 29:e uppdaterade facebook och Wintergatans youtube lite nu och då hela dagen. Det kliade i mina fingrar, att en dag kan vara så lång! Men ingen video kom. Idag, onsdag, gick jag åter igen in på Wintergatans youtube-kanal och såg att videon är släppt.
 
Här är den, Musical Marble Machine:
 
 
 
 
 
När jag såg den första vändan idag så var det med tårar i ögonen. Den är färdig. Genialisk visste jag att den skulle vara, men den är så exakt gjord att melodin och låten blir perfekt i tempo utefter hur Martin spelar den. HUR GÖR NÅGON DET!? Hur lyckas en klara det? Den fungerar så tight musikaliskt och är byggd för att kunna lyda minsta musikaliska vink vilket gör det till ett enastående verk. Om jag så hade skills för att göra egna instrument, så skulle jag aldrig ha tålamodet för att skapa det här.
 
Jag tror att musiker världen över som ser den här videon kommer buga och bli inspirerade att följa sina drömmar och göra idéer till verklighet, förstå att det inte finns några gränser (mer än gravitation kanske) för vad en kan göra med någonting som till en början känns onåbart. Rädslan att sikta för högt håller nog tillbaka väldigt många.
 
Om Martin var en författare hade han inte bara skrivit sitt mästerverk, han hade också designat insidan och utsidan, gjort den i ett format som inte ännu finns och sedan med nål och ståltråd sytt ihop sidorna till en bok - sedan hört om någon ville ge ut den. En sann konstnär som bär sitt konstnärskap för sig själv i första hand, men som gärna delar med sig av den och är tacksam för varje människa som läser boken.
 
Jag skulle ha väldigt svårt för att vara ödmjuk om jag åstadkommit sådant som Martin Molin, men likt väl så är han fortfarande godhjärtad. Det gör mig nästan lite arg, faktiskt.
 
Nu är klockan 20.12 och videon som las upp idag har redan 211,616 visningar på youtube. Folk kommenterar, delar och de flesta reaktioner verkar kräva en truck för att lyfta hakan på folk som tappat den. Igen. Och igen.
 
Det intressanta är att jag inte är förvånad. Tack Wintergatan för all kärlek ni lagt till musik, kreativitet och inspiration.

Kommentera här: